Return to 2.1. Turvapaikkaprosessien on oltava perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisia

2.1.3 Poliisin tulee pakkopalautuksissa hakea hyväksyntä valvovalta taholta

#IHMISOIKEUSVAALIT / LAINMUKAISUUS / TAUSTA/ 2.1. Turvapaikkaprosessien on oltava perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisia.

2.1.3 Poliisin tulee pakkopalautuksissa hakea hyväksyntä valvovalta taholta ja tehdä ajantasainen arvio palautuskiellon ehtojen toteutumisesta. Tätä varten luodaan kiinteä protokolla, jota poliisin on noudatettava jokaisessa pakkopalautuspäätöksessä.

Poliisin tulisi pakkopalautuksissa hakea hyväksyntä asiantuntevalta valvovalta taholta ja tehdä ajantasainen arvio palautuskiellon ehtojen toteutumisesta. Tätä varten luodaan kiinteä protokolla, jota poliisin on noudatettava jokaisessa pakkopalautuspäätöksessä.

  • Valvova taho voisi olla esim asiantuntijataho kuten Ulkoministeriö, YVV (YVV, PAN:ilta voisi kysyä mikä voisi olla se asiantuntijataho).
  • Tällä hetkellä se, kenet valitaan pakkopalautettavaksi, vaikuttaa melko mielivaltaista. Tapauksien perusteella näyttää siltä, että yksittäisen poliisin tai poliisilaitoksen asenteet vaikuttavat päätökseen. Tähän tarvitaan yhtenäisempi linja.

 

HUOM. Pidätämme oikeudet taustatietojen muutoksiin. Kaikkiin toimenpide-ehdotuksiin ei ole lähdeviitteitä ja niitä voi täydentää vapaasti omaan käyttöönsä. Materiaalin käyttäminen ja hyödyntäminen on julkaisijan vastuulla.