Return to Uutiset

Lausunto Afganistaniin tehtäviä pakkopalautuksia vastaan

Pakolaisten Puolesta ry:n lausunto Afganistaniin tehtäviä pakkopalautuksia vastaan.

Afganistan on jo pitkään ollut poikkeuksellisten konfliktien runtelema. Maassa taistelevat vallasta eri faktioihin kuuluvat militiat, näistä huomattavimmat Taliban ja Al Qaida, joilla on myös tilillään ulkomaisia väkivallantekoja. Alueella on myös heimokiistoja sekä etnis-poliittisia kiistoja. Ihmisoikeustilanne on erittäin huono ja väkivaltarikollisuus on tavallista ja se kohdistuu useimmiten kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Afganistan on maailman turvattomin maan naisille ja lapsille; naisiin ja lapsiin kohdistuneita väkivallantekoja ei usein edes tutkita rikoksina ja on tavallisempaa, että rikoksen uhri tulee tuomituksi kuin tekijä.

Afganistan on, osin kaoottisen turvallisuustilanteensa takia, myös yksi maailman ihmiskaupan keskuksista. Afganistanissa rehottaa kotimainen orjakauppa mutta maa on myös ihmiskaupan kauttakulkumaa. Erityisesti Hazara-vähemmistöön kuuluvat Afgaanit joutuvat ihmiskaupan uhreiksi ja heitä toimitetaan pakkotyöhön myös maan rajojen ulkopuolelle Iraniin ja Pakistaniin. Siepattuja tai orjuuteen myytyjä Afgaanilapsia päätyy myös lapsisotilaiksi Lähi-Idän sotatantereille.

Monet Suomeen pakolaisina tulleet Afgaanit kuuluvat vainottuun Hazara vähemmistöön. Osa turvapaikanhakijoista on paennut orjuutta, joko suoraan tai välillisesti. Osa nuorista on entisiä lapsiorjia, jotka ovat selviytyneet vaikeasta hyväksikäytöstä. Lähes kaikki Afganistanilaiset ovat joutuneet katkaisemaan siteet kotimaahansa paetessaan maasta. Ilman vahvoja siteitä sukuun ja muuhun yhteisöön on heimoyhteisön hallinnoimassa valtiossa lähestulkoon mahdotonta selviytyä.

Vuoden 2018 aikana Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt entisestään. Erityisesti se on heikentynyt Hazaroiden asuinaluilla, jotka aiemmin olivat suhteellisen rauhallisia. Viime aikoina Taliban on vallannut näitä alueita ja kohdistanut väkivaltaisia hyökkäyksiä Hazaroiden moskeijoihin, kauppapaikkoihin ja kouluihin. Hyökkäyksissä on kuollut ja haavoittunut lukuisia naisia ja lapsia.

Toivomme Suomen hallitukselta pikaisia toimia tilanteen huomioimiseksi. Pakkopalautukset Afganistaniin on keskeytettävä välittömästi. Jokainen pakkopalautus kaoottiseen maahan on ihmisoikeusloukkaus ja rikkoo kansainvälisen oikeuden non-refoulement periaatetta.

Pakolaisten Puolesta ry.