Return to Uutiset

09.03.2018 Turvaa vai pakkopalautuksia?

 

Turvaa vai pakkopalautuksia?

–  Sisäinen pako, pakkopalautus, palautuskielto…

 Pakiolaisten puolesta ry osallistui keskiviikkona 7.3.2018 Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa järjestämään keskusteluun turvapaikka- ja palautuspolitiikasta.

 

Teema

“Alkuvuoden aikana keskustelu turvapaikanhakijoiden palautuksista on kiihtynyt Suomesta Bagdadiin palautetun ja tapetun Alin tapauksen uutisoinnin jälkeen. Turvapaikkapolitiikan kiristynyt linja on puhuttanut myös muun muassa ranskalaisen tuomioistuimen kiellettyä irakilaisen turvapaikanhakijan Dublin-palautuksen Suomeen palautuskiellon loukkauksen pelossa. Vuodesta 2015 alkaneen maahanmuuttopolitiikan linjanmuutoksen ja useiden lainsäädäntömuutosten myötä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan on pelätty vaarantuneen. Useat asiantuntijat ovat varoitelleet Suomen vaarantavan perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sisältyvää ehdotonta palautuskieltoa, jonka mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Mikä on totuus ja miten turvapaikkamenettelyä tulisi kehittää?”

Tilaisuudessa puhuivat sisäministeri Kai Mykkänen, Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine ja UNHCR:n lakimies Thomas Bergman. Myös turvapaikanhakijoiden oikeuksia ajavat ryhmät, WeSeeYou ja Pakolaisten puolesta ry käyttivät puheenvuoron.  Lisäksi Mohammed Javid maahanmuuttajien edustajana kertoi Afganistanin tilanteesta. Viimeisen puheenvuoron käytti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson,

WeSeeYou kampanjan:n striimaama video tilaisuudesta

JUKKA ERÄKARE